Begrafenis videos


Functie

Begrafenis videos

Jaar

2015

Klant

Privé

Video’s op een begrafenis
Dat we op een begrafenis steeds meer doen beeld is ondertussen al heel normaal en bovenal, heel begrijpelijk. Je bent vol in emoties, soms heel erg overmand en daardoor mis je misschien mooie woorden of beelden – die je toch had willen zien. Of die je als dierbare herinnering dicht bij je wilt houden.
Een fotograaf kan zo’n moeilijke dag vaak toch mooi in beeld brengen. En video’s die je laat maken over het leven van diegene die is overleden kunnen de herinnering tijdens het afscheid toch heel levendig houden. Maar videoregistratie’s van de begrafenis zijn fijn als je het na een aantal jaar nog eens terug wil luisteren. Of als jonge kinderen hun ouders verliezen is het fijn dat als ze wat ouder zijn – ze het afscheid nog eens terug kunnen zien.
Freek – a.k.a. Helmgras Media – heeft zelf twee keer van dichtbij meegemaakt hoe beeld een toevoeging kan zijn voor het afscheid van iemand en dat het fijn is voor de rouwverwerking. 

 

Vanuit Helmgras bieden we vier diensten aan waarvan wij denken dat die een toevoeging kunnen zijn in het afscheidsproces.

Een video-fotoboek
Een video waarbij je door een fotoboek bladert met alle mooie foto’s die je graag nog eens wilt delen met de mensen op de afscheidsdienst. Begeleid door een muziek naar keuze. Afhankelijk van de lengte van de muziek kan je het aantal foto’s bepalen. Jullie leveren de foto’s aan (digitaal of hard-copy) en Helmgras Media zorgt voor een mooi eindresultaat.

Freek: “Bij het afscheid van mijn stiefmoeder hebben we het ook gemaakt, het was een mooi eerbetoon tijdens de dienst om haar leven zo in beeld te brengen. Van de geboorte tot aan de laatste dagen. Vaak heb je – zeker van vroeger uit – geen video’s vanaf de jeugd en zijn er wel foto’s gemaakt. Zo was er een compleet beeld van het leven van mijn stiefmoeder. Tegenwoordig bekijken we – iedereen op een eigen moment – de video nog wel eens om zo de herinnering levend te houden.” Bekijk hier de video. 

Een herinneringsfilm met de mooiste beelden
Als je veel videobeelden hebt van de persoon die is overleden dan is het ook mooi om een compilatie te maken van deze videobeelden. Onder de muziek die jullie als nabestaande mooi vinden – of die is uitgekozen door degene die is overleden of gaat overlijden. Af en toe komt ook de stem nog even terug. De bewegingen, het stemgeluid en de muziek maken het tot een emotionele video, maar het past wel mooi in een afscheid. De video kan achteraf nog gedeeld worden met iedereen, waardoor de herinnering springlevend blijft. Geen foto’s tussendoor, enkel aan het einde.

Een vereiste hierin is wel dat je genoeg videobeelden hebt om drie minuten te vullen. Freek: “Voor mijn stiefmoeder Teske hebben we ook zo’n video gemaakt toen ze overleden was. Maar wat eigenlijk nog mooier was, mijn tante heeft de video zelf nog gezien. Toen ze ongeneeslijk ziek was heb ik de video samen met mijn neef al gemaakt en Petty – mijn tante – vond het mooi om de video alvast te zien. Dat gaf ook tijdens het afscheid een extra dimensie tijdens het kijken. Dat was prachtig.” De video van mijn stiefmoeder kan je hier bekijken.

Video registratie begrafenis of crematiedienst
Wat we als laatste aanbieden is een registratie van de afscheidsdienst, zodat je op een rustig moment – als alle hectiek achter je ligt – de uitvaart nog eens terug te kijken en luisteren. Wat heeft iedereen precies gezegd? Hoe zag het er uit? Op het moment ben je soms niet bezig met wat er allemaal gebeurd, gaat er veel langs je heen. Zeker voor jonge kinderen is dat vaak later fijn om nog eens terug te zien.

De registratie kan heel simpel en onopvallend gebeuren. Wij plaatsen twee camera’s in de ruimte en lopen niet rond tijdens de dienst. Indien anders gewenst is dat natuurlijk mogelijk, maar we zijn a fly on the wall.  

Er zijn ook andere optie’s
Wil je iets bijzonders nalaten? Of wil je voor de overledene een liedje zingen? We kunnen veel regelen. Voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn kunnen we video’s maken die de nabestaanden na het overlijden krijgen toegestuurd. Dat kan zijn dat hun geliefde nog eenmaal zijn of haar levensverhaal vertelt, zodat – als de kinderen later groot zijn – ze dit nog eens kunnen horen. Of je laat specifiek voor iedereen een persoonlijke videoboodschap na die iedereen bijvoorbeeld een jaar na het overlijden ontvangt.
Voor de nabestaanden kan het fijn zijn samen nog iets te maken voor de overledene. Dat kan zowel voor als na het overlijden. Zo hebben wij zelf een liedje gezongen voor onze stiefmoeder die in 2015 overleed. Teske heeft het zelf nog gehoord en we hebben het lied op de begrafenis afgespeeld. 
 

Sluiten