Liever Levend – een begrafenis voor je dood


Functie

Promotiefilm

Jaar

2017

Klant

Liever Levend

Liever Levend, een afscheid bij leven
In 2017 lanceerde Freek Haverman (Helmgras Media) een alternatief idee om afscheid te nemen van een geliefde die komt te overlijden. Waarom wachten tot na de dood om dan pas bij de begrafenis lieve woorden te delen en herinneringen op te halen aan oude foto’s of sterke verhalen tijdens de borrel. Je eigen uitvaart mee maken dus. Freek Haverman: ‘In de afgelopen drie jaar ben ik twee mensen verloren die dicht bij me stonden. Voor beide begrafenissen hebben we met familie en vrienden veel moeite gedaan om er iets moois van te maken met speeches, bloemen en filmpjes over hun leven. Ze hebben daar zelf nauwelijks iets van meegekregen, maar wat ze hebben gezien vonden ze heel fijn. Wat zou het toch mooi zijn als mensen voorafgaand aan hun dood, of de dood van een geliefde, een afscheidsbijeenkomst kunnen organiseren, waar ze zelf bij aanwezig zijn. Ik geloof heel erg in het hier en nu en niet in een hiernamaals. Filosoof Blaise Pascal zei ooit: Het leven is een korte periode tussen twee eeuwigheden in. Dus waarom wachten tot na je dood voor een afscheid? Ik wil het moment van afscheid gedeeltelijk verleggen naar vóór de dood. Je kan er dan vervolgens voor kiezen om de begrafenis kleiner te houden of alleen een kort samenzijn te organiseren als iemand ligt opgebaard om hem of haar een laatste eer te bewijzen voor een laatste groet.

Twee jaar later (2019)
Freek nu over het idee: “Het idee sta ik nog steeds achter, maar ik heb na de lancering gemerkt dat het moeilijk te bepalen is wanneer je dan zo’n afscheid plant. De vorm zou iets anders moeten, maar dat je het leven met elkaar moet vieren – en niet pas nadat iemand is overleden – sta ik nog steeds achter. Ik wil in de toekomst het concept zo aanpassen dat het levensvatbaar wordt. Eerlijk is eerlijk, tot op heden is het lastig gebleken om er echt een business van te maken. ”

Helmgras Media heeft in samenwerking met reclamebureau Boven N.A.P. deze film gemaakt – die verstuurd werd naar media en andere geïnteresseerden om zo het idee in 1 minuut duidelijk te maken.

Lees meer op de website van Liever Levend. 

 

Sluiten